Gulden

Willem II (1840-1849)
Macasuba.nl
Denominatie 1 gulden
Willem II (1840-1849)
Onder Willem II vervangt Nederland eindelijk alle oude zilveren munten uit de vorige eeuwen door nieuwe munten. De oude munten zijn erg afgesleten en hebben dus veel zilver verloren.

Om er nieuwe munten van te maken, moet er veel zilver bij gedaan worden. Gelukkig begint Nederland langzaam weer een rijk land te worden. In een paar jaar wordt van het zilver van de oude munten voor tachtig miljoen gulden aan nieuwe munten geslagen. Men noemt dit de grote hermunting. De oude munten zijn niet alleen door slijtage lichter geworden. Sommige mensen hebben de gewoonte om van alle munten die ze in handen krijgen, een klein beetje zilver af te knippen of vijlen. Dat heet ‘snoeien’
 
je kunt er wel de doodstraf voor krijgen! Bij de grote hermunting is men bang dat veel mensen al de munten die ingetrokken worden, nog snel even zouden snoeien. Daarom moet het snel gebeuren. De mensen moeten in 5 dagen tijd al hun kleine zilvergeld inleveren want anders wordt het ongeldig. De nieuwe munten krijgen de beeltenis van Koning Willem II.Gulden 1840

Superzeldzaam!! 2 stuks bekend.

De één gulden Willem II 1840 is geslagen in Utrecht en heeft een oplage van 2 stuks.
Deze munt is dus echt 1 van de zeldzaamste van Nederland!

(dit is net als met de gulden van 1850 en 1867 van Willem III, en zijn geslagen in Utrecht en heeft een oplage van enkele proefstukken)

Gulden 1842

(Sch. 519a/RR) Zeer zeldzaam. Afhankelijk van de kwaliteit tussen de 400 en 1200 euro.
Die lijkt te zijn geslagen met de stempel die is gebruikt op de 1840 gulden. Die heeft ook een kort bortsbeeld.
Als ik de 2 afbeeldingen op elkaar leg, is dat een 1-op-1 match. Zie hieronderDeze gulden kent 2 varianten, met kort en lang-borstbeeld.

Lang = standaard(in verzameling)


Er is nog een 1849 variant met een index streepje onder de 9.
Zeldzaam.

Gulden
Willem II (1840-1849)