Gulden

Stedelijke gulden Zwolle
Macasuba.nl
Denominatie 1 gulden
Stedelijke gulden Zwolle

ZWOLLE

De heilige graal voor de Pallasguldenverzamelaar..

Zwolle ontvangt in 1488 het muntrecht uit handen van Keizer Frederik III. Dit recht werd verkregen in ruil voor 632 rijnse guldens. Op basis van dit muntrecht zijn er in diverse periodes munten geslagen op naam van de Duitse keizers. In de 16de eeuw heeft de stad geparticipeerd in de "Drie Steden Munt". Dit betrof de exploitatie van één gezamenlijke munt door de steden Deventer, Kampen en Zwolle. De stedelijke aanmuntingen werden voornamelijk ingegeven door de te behalen winsten. Door de steeds actievere muntpolitiek van de Staten-Generaal, resulteerden de ongecontroleerde stedelijke aanmuntingen in toenemende mate in conflicten. Uiteindelijk kwamen de Staten-Generaal en Zwolle in 1606 overeen dat de stad de muntslag tegen een vergoeding van 6000 gulden voor drie jaar zou staken. Met deze afkoop behield de stad het recht om na afloop van afkoopperiode weer te gaan munten. Het muntrecht werd hiermee impliciet door de Staten-Generaal erkend.

Reeds in 1612 hervat Zwolle de muntslag en slaat wederom munten op naam van de Duitse keizers. In de tweede helft van de 17e eeuw werd er na de dood van de Duitse keizer Ferdinand III zoveel mogelijk volgens de generaliteitsvoorschriften gemunt.

Guldens zijn alleen in het jaar 1687 geslagen. Zwolle ontving hiervoor een jaarlijkse vergoeding van 4000 gulden per jaar. er is na 1694 niet meer door Zwolle gemunt en de vergoeding is tot de afschaffing hiervan in 1809 ontvangen.

        
   

Voorzijde: Nederlandse maagd met vrijheidshoed en speer leunend op een bijbel op een altaar.
HAC NITIMVR - HANC TVEMVR

Opvallend zijn de R van NITIMVR na de hoed (bij elke andere Pallasgulden ervoor) en de leeuw die het stadswapen van Zwolle draagt.. ipv bij de andere steden waar alleen het stadswapen wordt afgebeeld..

daarachter het muntmeesterteken van Cornelis van Keppel Focx.

Keerzijde: Gekroond wapen met leeuw, die het stadswapen draagt tussen 1 en G. Jaartal boven de kroon.
MO.NO.ARGENT.CIVI.ZWOL

Stedelijke muntslag

Nijmegen 1687 bijna 70.000 stuks
Deventer 1687 116.000 stuks
Zutphen 1687 58.000 stuks
Zwolle 1687 21.555 stuks


Gulden
Stedelijke gulden Zwolle